Το studio RAD - Μπαλέτο

RAD - Μπαλέτο

Τα τμήματα χωρίζονται με βάση το σύστημα εκπαίδευσης και διδασκαλίας του Royal Academy of Dance. Ο διαχωρισμός στα τμήματα γίνεται με βάση την ηλικία, τις ιδιαίτερες ικανότητες και την τυχόν προηγούμενη εμπειρία των μαθητών στο χορό.

Το σύστημα περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

PRE-SCHOOL CURRICULUM – (Babies Dance Class)

Pre-Primary in Dance & Primary in Dance

GRADED EXAMINATIONS (Grades 1-8)

VOCATIONAL GRADES EXAMINATIONS (Intermediate Foundation, Intermediate, Advanced Foundation & Advanced 1&2)


Babies Dance Class 

babiesΗ τάξη είναι σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 3,5 χρονών και πάνω και έχει σαν στόχο την πρώτη επαφή με την μαγεία του χορού.  Το μάθημα γίνεται με δημιουργηκότητα χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τον αυθορμητισμό των παιδιών.

Μαθαίνουν τις βασικές αρχές του χορού και κίνησης (flex-point, skipping, bounces, running κ.α.) μέσα από παιχνίδι, ιστορίες και παραμύθια, χρησιμοποιώντας props όπως μαντήλια, μαγικά ραβδιά, λουλούδια κ.α διαφορετικά είδη μουσικής και ποίκιλους ρυθμούς που διεγείρουν τη φαντασία και την έμφυτη τάση που έχουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας για κίνηση.

Σκοπός σε αυτό το τμήμα είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να δημιουργεί εικόνες, να έρχεται σε επαφή με το ρυθμό και τη μουσική, να μπει σε μια νέα κοινωνική ομάδα με νέους φίλους κάνοντας τα πρώτα του χορευτικά βήματα.

Pre-Primary/Primary

 

preprimary-primary1Το Pre-Primary in Dance είναι σχεδιασμένο για μαθητές από 5 χρονών ενώ το Primary in Dance είναι για μαθητές από 6 χρονών και πάνω. Αυτες οι τάξεις αναπτύσουν τις φυσικές ικανότητες του κάθε μαθητή, αντοχή, δημιουργικότητα, έκφραση και μουσικότητα χρησιμοποιώντας ποικίλους ήχους και μουσικά στύλ.

Οι ασκήσεις προετοιμάζουν τους μαθητές για μία επιτυχή μετάβαση στο μπαλέτο και σε άλλα είδη χορού σε υψυλότερα επίπεδα.

preprimary-primary2Και στις δύο τάξεις οι μαθητές μέσω ενεργής συμμετοχής και εξάσκησης θα μπορούν να 

- παρουσιάσουν γνώση συγκεκριμένων θέσεων του σώματος
- χορεύουν με επίγνωση του χώρου
- επιδεικνύουν έλεγχο, συνγχρονισμό και αλτικότητα
- επιδεικνύουν γνώση των κατάλληλων δυναμικών της κάθε κίνησης
- ανταποκρίνονται στα στοιχεία της μουσικής
- χορεύουν με εκφραστικότητα
- χορεύουν μία σειρά από απλά βήματα για να παρουσιάσουν μία ιστορία
 - θυμούνται τις ασκήσεις με σιγουριά

 

Graded Examinations

Τα τμήματα των Graded Examinations απο Grade 1 μέχρι Grade 8 Award της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού περιλαμβάνουν 3 είδη χορού

  • Κλασικό Μπαλέτο (Ballet) που αποτελεί την βάση και είναι το πιο σημαντικό και μεγάλο μέρος του ασκησιολογίου
  • Ελεύθερη Κίνηση (Free Movement)- οι ασκήσεις είναι επηρεασμένες και περιέχουν κινήσεις που έχουν κοινά με άλλα στύλ χορού όπως η Φυσική Κίνηση, Σύχρονο Χορό και τον Κλασικό Ελληνικό Χορό
  • Κάρακτερ (Character) - η θεατρική παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών χρησιμοποιώντας αυθεντικά βήματα από αυτούς και μουσική προσαρμοσμένη για το θέατρο. Τα τρία είδη χορού είναι από την Ουγγαρία, Ρωσσία και Πολωνία και έχουν επιλεχθεί για την ιστορική τους σημασία στην ανάπτυξη και την δημιουργία μπαλέτων όπως η Λίμνη των Κύκνων τον 19ο αιώνα.

Η μελέτη για αυτές τις εξετάσεις παρέχει στους μαθητές με τα εξής εφόδια και ικανότητες:

  • Την απόκτηση της αυξημένης δυνατότητας να παρουσιάσουν πρακτική γνώση των παραπάνω είδη χορού με την κατάλληλη τεχνική, μουσικότητα και χορευτικές ποιότητες
  • Βαθμό επιτυχίας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ορίζονται απο την Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου
  • Αυξηση της αυτοπεποίθησης μέσω μάθησης και απομνημόνευσης συγκεκριμένων χορευτικών ασκήσεων και βημάτων
  • Συνειδητοποίηση της σημασίας συνεργασίας και ομαδικότητας με άλλους
  • Εκτίμηση μέσω πρακτικής εμπειρίας των τριών διαφορετικών στύλ χορού και της ανάλογης μουσικής

 

 Vocational Graded Examinations

 

 Οι Vocational Graded Examinations in Dance παρέχει μία βαθιά πρακτική μελέτη του κλασικού μπαλέτου αναπτύσσοντας την τεχνική, μουσικότητα και χορευτικές επιδεξιότητες του μαθητή. Η εισαγωγή ασκήσεων με πουέντ γίνεται σ’αυτά τα τμήματα. Στα τμήματα αυτά οι μαθητές χρειάζεται να είναι πολύ αφιερωμένοι και συγκεντρωμένοι γιατί τους προετοιμάζει –εφόσον το επιθυμούν- να ακολουθήσουν μία χορευτική καριέρα. Τα τμήματα των Vocational Graded είναι για μαθητές 11 χρονών και πάνω. Οι μαθητές που βρίσκονται σ’ αυτά τα τμήματα θα πρέπει να παρακολουθούν το λιγότερο δύο τάξεις εβδομαδιαίως. Η Ακαδημία συνιστά οι μαθητές που βρίσκονται στο Advanced 1 και 2 να έχουν τέσσερα μαθήματα την εβδομάδα.

 

Οι μαθητές που επιθυμούν να διδαχθούν την ύλη αυτών των τμημάτων πρέπει να έχουν την ωριμότητα και την τεχνική δυνατότητα που θα τους επιτρέψει ν’ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των τάξεων.

Οι εξετάσεις αυτών των τμημάτων παρέχει στους μαθητές με τα εξής:

• το μέσω για μία περαιτέρω γνώση και κατανόηση του μπαλέτου

• ένα προοδευτικό μέτρο επίτευξης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια

• μία πολύ καλή βάση για την εισαγωγή σε επαγγελματικά προγράμματα χορού

• την δυνατότητα να αποκτήσουν διπλώματα παγκοσμίως αναγνωρισμένα και να δουλέψουν για το Solo Seal Award

Υπάρχουν έξι τμήματα εξετάσεων ξεκινώντας με το Intermediate Foundation και τελειώνοντας με το Δίπλωμα του Advanced 2.

Γνωριμία με τη Βασιλική Ακαδημία Χορού (Royal Academy of Dance-RAD)

Η Βασιλική Ακαδημία Χορού (RAD) ιδρύθηκε το 1920, στο Λονδίνο, από μία ομάδα σπουδαίων επαγγελματιών του χορού (Adeline Genée-Δανία, Tamara Karsavina-Ρωσία, Lucia Cormani-Ιταλία, Edouard Espinosa-Γαλλία, Phyllis Bedells-Αγγλία), με σκοπό να βελτιώσει το επίπεδο και να τονώσει την εκπαίδευση στο χορό αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε μέλος της ομάδας αντιπροσώπευε μία από τις κυρίαρχες μεθόδους εκπαίδευσης χορού της εποχής εκείνης και όλοι μαζί στόχευαν στη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου συστήματος εκπαίδευσης χορού στη Βρετανία. Έτσι, ιδρύθηκε η Εταιρεία Μελοδράματος και Χορού (Association of Operatic Dancing) στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Βασιλική Ακαδημία Χορού Σήμερα

Το Royal Academy of Dance (RAD) αποτελεί μία από τις κυρίαρχες διεθνώς εξεταστικές επιτροπές που ειδικεύεται στο Κλασικό Μπαλέτο. Η Ακαδημία λειτουργεί υπό την αρωγή και την προστασία της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Πάνω από 13.000 μέλη σε περισσότερες από 80 χώρες ανήκουν στη Βασιλική Ακαδημία σήμερα, θέτοντας την έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους οργανισμούς εκπαίδευσης χορού στον κόσμο.

Υπάρχουν σήμερα πάνω από 1,000 μαθητές στα εκπαιδευτικά προγράμματα διδασκαλίας της Ακαδημίας, ενώ κάθε χρόνο διδάσκονται την εξεταστέα ύλη πάνω από 250,000 μαθητές ανά τον κόσμο.

Η Ακαδημία διατηρεί στενούς δεσμούς με όλους όσους συνδέονται με τη βιομηχανία χορού σε όλο τον κόσμο και σε κάθε επίπεδο. Ανεξάρτητα από ηλικία ή επίπεδο, ο καθένας που εκτιμά τον κλασικό χορό και τη τζαζ μπορεί να συμμετέχει στο έργο της Ακαδημίας.

Το Royal Academy of Dance προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία τρόπων για τη μάθηση και την εκτίμηση του χορού. Είτε είσαι έμπειρος χορευτής είτε απόλυτα αρχάριος, η εκπαίδευση και τα μαθήματα της Ακαδημίας βοηθούν να επιτύχεις τους προσωπικούς σου στόχους.

Η Ακαδημία δημιουργεί παγκόσμια πρότυπα στη διδασκαλία χορού προσφέροντας εξετάσεις μπαλέτου. Οι εξετάσεις αυτές είναι κατάλληλες για κάθε παιδί, από εκείνο που μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα στις αίθουσες χορού μέχρι εκείνα που εμπνέονται και στοχεύουν να γίνουν επαγγελματίες χορεύτριες. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας και η εξεταστέα ύλη έχει σχεδιαστεί σε κάθε επίπεδο τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Οι δάσκαλοι-πτυχιούχοι της Ακαδημίας έχουν διδαχθεί όχι μόνο τεχνική μπαλέτου, αλλά και ανατομία, παιδική ψυχολογία, πρόληψη ατυχημάτων, σημειογραφία χορού, χορογραφία, δίνοντας στο μαθητή την καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή εκπαίδευση χορού.